Ei slektsvandring i Tellnesbygda

"Titlestad var ein av dei gardane som aldri meir vart ein sjølvstendig gard etter svartedauen. Truleg låg Titlestad på vestsida av vegen ned til Tellnesvågen. Her finn vi navn som Øydjorda, Øydjordsleitet og Nordra Øydjorda. Etter 1350 vart Titlestad slått saman med Tellnes." Dette sitatet er hentet fra boken: Fjell bygdebok band I ISBN 82-7926-042-9 Fjell kommune Straume 1996.
Vår felles historie begynner ca 500 år senere. Nærmere bestemt da Anders Jacobsen Telnes (AJ) og Elen Margrete Nilsdtr. Tyssøy ble gift i 1881. Bomønsteret på Tellnes var da slik at alle husene var samlet på et tun (24). Anders Jakobsen og Elen Margrete bodde også i dette tunet. Her fikk de tilsammen 10 barn. Fire av disse barna ( Nils Andreas, Anna Nilsine, Eli Larsine og Ole Elias) førte slekten videre til neste ledd.
Etter utskiftningen ble det satt opp mange nye hus på Tellnes. Anders Jacobsen fikk i 1912 bygget hovedhuset på gården sin - bruk nr. 8 på Tellnes (1) og flyttet så dit med sin familie. Gården hans var på ca 200 mål av dette var 12 mål dyrket mark. Folk flest på Tellnes på den tiden hadde fiske og gårdsdrift som levevei.
    

    
Fra landsiden på riksvei 555 kommer en til Tellnes ca 5 km etter at man har passert Fjell. Veien fra Tellnes til Fjell ble utvidet under siste verdenskrig og var sentral ifm utbyggingen av Fjell- festning. Veien fra Tellnes videre til Haganes kom først i 1960. Fra sjøsiden går leia inn Korsfjorden og videre inn Tellnesvågen til Tellnes kai (5). Husene på Tellnes kai ble opprinnelig bygget til Ole Elias i 1925 og brukt til butikk- og postdrift til langt opp i 70-årene.
Dagliglivet for en som vokste opp på Tellnes i 60-årene gav muligheter for mange forskjellige former for friluftsaktiviteter. Om sommeren badet vi ofte i Gardatjødna / Nordatjødna (16) og av og til i sjøen, da helst i Myntevik (15). Sankthans feiringen med tilhørende bål gikk for seg på Høgåsen (19).). Ørretfisket i Fossavatnet (17) og tilstøtende elver gav alltid resultater. Ellers var fisketurer på sjøen og det å ta krabbe langs land og rundt holmer en aktivitet, som rommer mange gode minner. Barholmen (12) ble i den forbindelse ofte benyttet til grilling og krabbekoking utover i de små timer. Turer på fjellene (20-22) ble det også tid til. Om vinteren var det skeising på Dalavatnet (18) og på kalde vintre var sjøisen på Pollen (14) fristende. Skigåing var som oftest begrenset til innmark grunnet snøforholdene.
Tilbudet på formaliserte aktiviteter, utover avholdslosjen kalt Losje Syskenringen, var begrenset. Ole Elias, sønn til AJ, var i sin tid med å stifta denne losjen. Losjen, som hadde sine møter på Losjehuset (7), var et samlingspunkt for de unge.
Alle barna på Tellnes, Haganes og Dale gikk på folkeskolen (7 år) på Tellnes gamle skole (6). Etterkommere etter Anders Jacobsen har vært både foran og bak kateteret på den skolen. Nils N. Tellnes (sønnesønn til AJ) og Ellen Margrete Strøm Nilsen Rinker (datterdatter til AJ) var begge lærere der.
I dag er Tellnes nye skolen (8) arenaen, skolen ble bygget i 1972. Her er Eva Solli Tellnes en av lærerne. Eva er gift med Geir Ole Tellnes (oldebarn til AJ), og sammen eier og driver de bruk nr 8. De har bygget seg nytt hus på gården. I hovedhuset etter AJ bor Sella Tellnes.
To av barnebarna til AJ har også sine hjem i nærområdet. Anders Telnes nord med Fossavatnet (3) og Kristine Telle på Haganes (4). På Haganes finner vi også de gamle lokalitetene til firmaet Telle Trearbeid. I disse lokalitetene finner vi i dag Roald Tellnes kunstsamling. Kunstsamlingen ble gitt til Fjell kommune i 1993 av grafikker Roald Tellnes (oldebarn til AJ) og inneholder mange av hans mest kjente trykk. Firmaet Telle Trearbeid drives i dag fra Tellnes næringspark (23) og eies av oldebarn etter AJ.

- Vigleik Tellnes -